събота, 9 април 2016 г.

ИЗВЪНРЕДНО: Правят бежански лагер до Гоце Делчев

Гръцкото правителство разпореди създаване на бежански лагер близо до Гоце Делчев. Слуховете, които вървят от седмица в съседна Драма за създаването на втори имигрантски център за настаняване, бяха потвърдени от представителите на властта.

Началникът на полицията комисар Георги Павлидис, заместник-областният управител Аргирис Патакакис и заместник-кметът на Като Неврокопи г-н Тамбуридис са потвърдили, че има решение на гръцкото правителство да се създаде т. нар. hot spot в сградата на бившия лагер на митрополията на Драма в села Гранити, като областната управа е задължена да го подготви за настаняване на бежанци.

В предаване за местната телевизия ALFA NEWS и тримата представители на властта са изразили своите силни възражения срещу начина, по който правителството се намесва без да информира местната общност и организации, както и притеснения относно годността на обекта по отношение на инфраструктура, свързани със здравето и безопасността на мигрантите.


Според заместник-кмета на Като Неврокопи помещенията в лагера не са подходящи за целта, има проблеми най-вече с водопровода и канализационната мрежа.

Допълнителни проблеми се очакват относно безопасността на местните жители, тъй като Гранити е село с няколко жители - предимно възрастни хора - без възможността за адекватни действия на полицията и близостта до гръцко-българската граница, с всичко, което това предполага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар